SAYIN İZLEM GÜRÇAĞ ALTUĞRA
KKTC SAĞLIK BAKANI
Sendikamızın sağlık servislerinde ve hekimlerin çalışma şartları ile özlük haklarına yönelik saptadığı bir dizi sorunu bilginize getirmek istiyoruz.
1) Çocuk servisinin Acil Durum Hastanesine taşınması durumu. Sendikamızın yaptığı değerlendirme ve incelemeler sonucu bazı tibbi sakıncalar ve fiziki sorunlar söz konusudur. Şöyle ki: Çocuk servisinin Kadın Hastalıkları ve Doğum servisinin taşınmadığı bir binada, bu servisten uzak hizmet vermesi doğumlarda, sezaryen operasyonlarında ve doğmuş bebeklerin takibinde ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Taşınılan binada poliklinik yapılacak ortamlarda fiziki yetersizlik mevcuttur. Poliklinik olarak belirlenen ortamlarda pencere, lavabo ve tuvalet yoktur. Diğer bir ciddi sorun ise nöbetlerde acil servise başvuran pediatrik hastaların konsultasyonu sorunu olacaktır. Şu anda hizmet verilen serviste acil servisten bir konsultasyona icabet etme süresi saniyelerle ölçülebilecek seviyede iken, acil durum hastanesine taşınılması durumunda acil servise ulaşmak 10-15 dakika gibi bir süreye ulaşacaktır. Bu durum sağlık hizmetlerinin aksamasına, tibbi ve hukuki sorunlara yol açacaktır. Taşınılacak olan acil durum hastanesinde çocuk acil ünitesinin kurulması ve oradan hizmet verilmeye çalışılması da fiziki ortamın yetersizliği bir yana, çocuk hekimi sayısının da yetersiz olması nedeniyle mümkün olamayacaktır. Ayrı bir ortamda hizmet veren çocuk polikliniğinin de taşınılacak binada hizmet verebilecek vasıfta fiziksel ortam olmaması nedeniyle hizmetin aksayacağı aşikardır. Gelecekte olası yeni salgınlarda acil durum hastanesinin salgın hizmetlerine yönelik kullanılmak istenmesi durumunda, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisinin nerede hizmet vereceği de ayrı bir sorun olarak göz önünde bulundurulmalıdır. Saydığımız tüm bu sorunlar nedeniyle bu kararın tarafınızdan tekrar gözden geçirilmesi elzemdir. Sendikamız yaşanılabilecek tüm olumsuzlukların sizin sorumluluğunda olduğunu hatırlatır, hatalı bir tutum olduğunu düşündüğümüz bu kararda ısrar edilmesi durumunda hukuki ve yasal her türlü eylem hakkımızın saklı olduğunu hatırlatırız.
2) Sendikamızın, yasadan kaynaklanan aksaklıklardan ötürü gerçekleştirmediği vatandaşlık kurul işlemleri bakanlığın yasada gerekli düzenleme ve tanımlamaları yapmaması nedeniyle halen gerçekleştirilememektedir. Bu nedenle sizden önceki sağlık bakanının kadrolu doktorlara soruşturma ve sözleşmeli doktorların sözleşmelerini sonlandırma girişimi sonucu başlattığımız 11 nisan 2022 tarihli poliklinik yapmama eylemi nedeniyle hekimlerin mayıs 2022 maaşlarında kesinti yapılmıştır. Yasal geçerliliği olmayan bu kesinti, 20 Haziran 2022 mesai bitimine dek kesinti yapılan hekimlere iade edilmez ise hukuk yolu ile mücadele başlatmanın yanı sıra 21 haziran 2022 tarihinden itibaren yataklı tedavi kurumları dairesine bağlı hastanelerde “Poliklinik yapmama” eylemi başlatacağımızı bilginize getiririz.
3) Bir meslektaşımızın sözleşmeli olarak hizmet verdiği yıllarda mesleği gereği yaptığı tibbi işlemlerden ötürü aleyhinde şahsi dava açılmıştır. Mahkemede, yaptığı işlemleri “Kamu adına yaptığını söylemesi sonucu, yargıcın meslektaşımızın 6/2009 sayılı Kamu Sağlık Çalışanları Yasasına göre kamu görevlisi olmadığını söylemesi ile farkına varılan yasal eksiklik veya boşluk nedeniyle kamuda hizmet veren hekimlerin yarısı kamu görevi ifa ettikleri halde kamu görevlisi sayılmadıkları için çok ciddi bir mesleki riski kişisel olarak göğüslemek durumunda kalacaklardır. Bu yasal eksikliğin ivedilikle düzeltilmesi ve kamu adına hizmet veren tüm hekimlerin kadrolanması için yasalardaki kadro güncellemelerinin ivedilikle yapılmasını talep ederiz.
4) Keyfi (yasal olmayan, siyasi) görevlendirmeler. Özellikle Güzelyurt sağlık merkezinde mesai saatleri sonrasında hizmet verilmesi yasaya aykırı olması yanı sıra, teçhizat personel ve hekim eksikliği nedeniyle anılan merkezde meslektaşlarımızın mesai saatleri sonrasında tibbi hatalara açık olarak hizmet vermeye zorlanması sendikamız için kabul edilemez bir durumdur. Yine 2019 başında açılan ve sağlık bakanlığı bünyesinde hizmet verdirilen Kalkanlı Yaşam Merkezi halen yasal mevzuattan yoksun olarak çalıştırılmaktadır. Meslektaşlarımızın yasal düzenlemeleri yapılmadan bu merkezlerde çalışmaya zorlanmaları durumunda her türlü yasal eylem hakkımızı kullanacağımızın bilinmesini isteriz.
5) En son kapsamlı güncellemesi 1987 de yapılan ve 2022 yılında ülkenin nüfus artışı ve sağlık hizmeti talebindeki artışa cevap vermede yetersiz kalan Yataklı Tedaviler Kurumu Yasasında, ihtiyaca cevap verecek miktarda kadro güncellenmelerinin yapılması yasada tanımlanmamış kadroların da güncel ihtiyaçlara göre tanımlanması gerekmektedir.
6) Hastanelerde hizmet veren ve hizmetlerinin devamına elzem olarak ihtiyaç duyulan bazı uzmanlık alanlarında ”Hizmet satın alımının yayınlanacak bir tüzük ile kimden ne şekilde ve hangi maddi şartlarda hizmet satın alınacağının yasal dayanağa kavuşması gereklidir.
7) Pandemi öncesi yatak ve personel kapasitesine ulaşamamış olan yoğun bakım ünitelerinin güçlendirilmesi, sevklerle devletin yaşadığı maddi kaybın azaltılmasına hizmet edecektir.
8) Ameliyathane fiziki altyapı ve personel sayısının yetersizliği nedeniyle planlı ameliyatlarda oluşan bekleme listelerinin süreleri neredeyse bir yılı bulmaktadır. Gerek ana binada yapılacak tadil ve düzenleme ve/veya Acil Durum Hastanesindeki ameliyathanelerin alet ve personel ihtiyacının giderilmesi durumunda bekleme listelerindeki vatandaşların daha hızlı hizmet almaları gerçekleşecektir.
9) Sağlık bakanlığına bağlı tüm hastanelerin acil servislerinde doktor eksikliği ve buralarda çalışan hekimlerin düzensiz çalışma ödeneklerinin verilmemesi yanı sıra çalışma şartlarının yıpratıcı olması meslektaşlarımızın bir süre sonra istifalarına yol açmakta ve acil servisler hizmet alanın da verenin de sorunu olmaya devam etmektedir. Çok önemli olan, bir anlamda sağlık bakanlığının vitrini konumundaki bu birimlerin sorunlarının bir an önce çözülmesi için sendikamız sağlık bakanlığı ile birlikte çalışmaya hazırdır.
10) Hastanelerde zaman zaman yaşanan sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiziksel saldırıların önlenmesi için Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi yasasında düzenleme yapılması yanında hastanelerde güvenli hizmet verilebilmesi için güvenlik görevlilerinin yasasının geçirilerek yasal zeminde hizmet vermeleri sağlanmalı, ve hastane içinde güvenlik kamera sistemlerinin de devamlı olarak hizmet vermesi sağlanmalıdır
11) Tarafınızdan resmi gazetede yayınlanarak hayata geçirilecek olan kamu sağlık çalışanları yasası teknik kurulunun çalışmaya başlaması için 6 aydan fazla bir süredir uğraş vermekteyiz. Bu konuda adım atarak ihtiyaç duyulan teknik kurulun oluşturulması sürecinin takipçisi olacağız.
12) Yıllardan beri sağlık servislerinde sağlık hizmetlerinin devamlılığı elzem olduğu için mesai saatleri sonrasında zorunlu olarak nöbet tutmak durumunda olan hekimlerin ek mesai ödemeleri 5-6 aylık gecikmeler ile ödenmekte ve meslektaşlarımız maddi manevi olarak yıpranmaktadır. Bu ödemelerin mevzuatta tanımlanan sürede ödenmemesi durumunda sendikamız hukuki süreç başlatacaktır.
13) Pandemi sonrası hizmet verdiği binadan farklı bir binaya taşınan Diş Hekimliği ünitesinin asansör bekleme salonu hemşire sayısı ve diş hekimlerinin kadro sayıları yetersizdir. Bu konuda adımlar atılması aciliyet arz etmektedir.
14) Asistan hekimlerle ilgili, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet hastanesinde yarı dönem ihtisaslarını gerçekleştirmekte olan hekim arkadaşlarımız, yeterli sayıda hekim istihdam edilmediğinden acil servislerde nöbet tutmaktadırlar. Buna mukabil nöbet ücretleri %50 oranında ödenmektedir. Sendikamızın talebi diğer hekim ve sağlık çalışanlarına olduğu gibi bu hekim arkadaşlarımıza da hak ettikleri %100 oranında nöbet ücretlerinin düzenlenmesidir. Ayrıca yine bu arkadaşlarımız buradaki yarı dönem ihtisaslarını tamamladıktan sonra kalan ikinci yarı dönem ihtisaslarını tamamlamak üzere gittikleri Türkiye Cumhuriyeti’nde çalıştıkları süre boyunca maaş ve sosyal güvenlik haklarından mahrum bırakılmaktadırlar. Bu konuyla ilgili bakanlığınızın gerekli girişimleri bir an önce başlatmasını talep ederiz.
Tip-İş Yönetim Kurulu (a)
Dr. Mustafa Taşçıoğlu (Başkan).